Ensomhed

Vi lever i en tid, hvor flere og flere føler sig ensomme

Ensomhed er en følelse af at være alene i livet og forladthed, og når man ikke rigtig føler, at man hører til nogen steder. Ensomhed opstår, når man mangler social kontakt og et tilhørsforhold. Det vil sige, at man kan altså sagtens være alene uden at føle sig ensom og omvendt – føle sig ensom, selvom man er omgivet af mennesker.

Ens behov for social kontakt og samvær svinger fra person til person og kan endda også svinge fra dag til dag.

Generelt set kan ensomhed give en følelse af at være svigtet, misforstået eller udelukket.

Det kan for mange være både skamfuldt og tabubelagt at tale om, at man er ensom. Det gør det kun endnu sværere at være i oplevelsen og ekstra svært at begynde at dele den med andre.

Ensomhed følges ofte af tanker om ikke at være god nok, og om at der er noget galt med en selv. Frygten for at mislykkes, hvis man forsøger at kontakte andre med henblik på at opbygge en relation kan gøre ensomheden selvforstærkende.

Forventningen om at blive afvist og bekræftet i sit negative selvbillede kan være meget smertelig og derfor afholder mange sig med tiden fra at prøve at bryde følelsen.

Følelsen af ensomhed opstår, når mennesker oplever, at deres sociale relationer ikke opfylder deres sociale behov og forventninger. Ensomhed opstår hos os mennesker, når vi ikke føler os forbundet med andre – eller vi savner kontakt og samvær med dem, vi føler os forbundet med.

Fællesskaber, relationer, familie og venner har stor betydning for at være i verden. Desværre er der for mange, der i dag oplever ensomhed som hæmsko for livskvaliteten.

Hvis du oplever at dit liv påvirkes for meget af ensomhedsfølelsen, skal du ikke ignorere den. Du skal prioritere dig selv og arbejde med at ændre din situation. Gennem samtaler med mig kan du få individuel terapi hvor vi sammen kigger på hvorfor du føler dig ensom – blandt andet ved at arbejde med dit mod til at stå op for dig selv. Dette arbejde kan bane vejen for at du får handlekraft til at hjælpe dig selv ud af den negative ensomhedsspiral.

Fakta om ensomhed:

  • 12 % af unge 16-24-årige er alvorligt ensomme
  • 350.000 danskere i alderen 16 år og opefter oplever alvorlig ensomhed
  • 150.000 voksne mellem 30 og 60 år oplever alvorlig ensomhed
  • Kortvarig ensomhed er helt normalt og uskadelig
  • Langvarig ensomhed kan mindske eller skade vores sociale kompetencer
  • Langvarig ensomhed resulterer i en stresstilstand og er skadelig for vores krop
  • Ensomhed er en følelse og afhænger af den enkeltes sociale behov
  • Ensomhed handler mere om kvaliteten af ens relationer end antallet

Kender du til følelsen af ensomhed? Det tror jeg, at de fleste af os i virkeligheden gør. Men hos nogle bliver følelsen meget stor og dominerende, og kan gøre at man føler sig sat helt udenfor verden.

En stor magtesløshed og opgivelse kan følge i kølvandet for i yderste instans, hvad er det så, vi mennesker lever og kæmper for, hvis ikke vi gør det sammen med nogen?

Jeg vil gerne komme med et gæt: Det, der føles allersværest ved ensomheden, er sikkert, at andre opdager, at du er det. Ensomhed er et tabu. Ensomhed er skamfuldt i sig selv. Netop derfor er det så pokkers svært at inddrage andre i den.

Ensomhed er ikke det samme som at være alene. Man kan sagtens være alene uden nogensinde at føle sig ensom. Og omvendt kan man også være sammen med andre og samtidig føle sig ensom. Ensomhed handler om at føle sig ufrivilligt alene og kan opstå, når vi på den ene eller den anden måde oplever en mangel på samhørighed.

Et vigtigt budskab

Ensomhed er en helt almindelig følelse, der ligesom andre følelser indeholder et vigtigt budskab. Et budskab som fortæller os, at der er et tomrum, der kalder på at blive fyldt ud. Ligesom når sult fortæller os, når vi mangler mad, fortæller følelsen af ensomhed os, når vi er i underskud socialt.

Følelsen af ensomhed er et signal til os om, at det vil være godt, hvis vi kan handle, så vi i højere grad kan føle os forbundet med andre, os selv og omverdenen.

Årsager til ensomhed

Ensomhed kan have mange forskellige årsager. Det kan handle om at savne kontakt til ligesindede – altså mennesker, der forstår eller deler ens tanker og følelser, interesser eller vilkår.

Ensomheden kan også skyldes en manglende mulighed for at være sammen med ens nærmeste – fx på grund af en skilsmisse, et dødsfald eller en flytning.

Manglende mod til at stå ved sig selv

Ensomhed kan også handle om ens forhold til sig selv. Det kan give en følelse af ensomhed, hvis der fx er sider, som man undertrykker eller ikke vil stå ved, fordi man er usikker på, om disse sider er “i orden”, “naturlige” eller “ok”, eller fordi man er bange for andres reaktion, og om de vil tage godt imod en, hvis man står ved sig selv.

Frygt for ikke at blive accepteret

De fleste af os deler frygten for at falde ved siden af. Paradoksalt nok er det netop frygten for ikke at blive accepteret, der kan gøre, at vi begynder at skærme os fra andre. Ensomhed kan blive selvforstærkende, hvis frygten for at blive afvist eller ikke-forstået kommer til at styre os. Frygten kan få os til at sænke vores forventninger til andre mennesker eller få os til at tolke andres adfærd som tegn på, at de ikke forstår os eller ønsker kontakt. Når vi oplever, at andre ikke vil os, er det letteste modsvar ikke at ville dem.

Overtænkning

En anden reaktion på ensomheden kan være, at vi begynder at tænke lidt for meget over, hvad vi skal gøre, eller hvordan vi skal være, for at andre vil os, frem for i stedet at spørge os selv: Hvad er det, jeg gerne vil? Hvem er det, jeg godt kunne tænke mig at tale med?

Vejen ud af ensomhed

Vejene til at lindre eller overvinde ensomheden kan være forskellige. Et første skridt kan være, at vi sammen begynder at aftabuisere ensomheden og tage den alvorligt, som det den er: en helt naturlig følelse, der fortæller om en oplevelse af, at ens sociale relationer og netværk ikke opfylder ens sociale behov og forventninger.

Vejen til at lindre eller komme ud af ensomhed handler ofte om, at finde den rette balance mellem på den ene side at passe på sig selv og på den anden side at samle mod til at opsøge sammenhænge, hvor man enten får nye oplevelser og relationer, eller hvor man får uddybet dem, man allerede har.

Hvis du har brug for min hjælp til at komme ud af ensomheden, så tøv ikke med at skrive eller ringe til mig.

Kontakt mig på telefon 20 81 56 59 for spørgsmål, eller hvis du er klar til at booke en tid.

Jeg tilbyder terapi fra min klinik i Hvidovre. Mine klienter kommer lokalt fra Hvidovre og omegn, som Rødovre, Brøndby, Glostrup, Valby og Frederiksberg. Men jeg har også mange klienter fra hele København samt andre steder på Sjælland.

BOOK ONLINE

At tage kontakt til mig kan være første skridt i retning mod positiv forandring og øget livskvalitet. Jeg kan hjælpe jer med afklaring i forhold til jeres liv, og til at være i livet med mere ro, mening og glæde.

Kontakt mig

Info

Psykoterapeut og Parterapeut
Henrik Hansen

Hvidovrevej 137, 1. Sal – Lokale 114
2650 Hvidovre

Der er 2 timers gratis parkering bag ved bygningen.
Husk p-skiven!
Lokalet er tæt på motorvej og s-station.
Bus nr. 140 holder lige ude foran bygningen.

Kontakt

Jeg kan kontaktes alle dage på:

Telefon: 20 81 56 59
Du er velkommen til at lægge en besked eller skrive en sms, hvis ikke jeg svare.

E-mail: parogpsykoterapeut@gmail.com

Cookie- og privatlivspolitik

Cvr: 40704825
Mobilepay: 244366
Lunar Bank – Reg + Kontonr: 6695 – 10019113782