Sorg

Hvad er sorg?

Sorg kommer vi alle i kontakt med på et tidspunkt i vores liv, for vi vil alle opleve, at en elsket person dør fra os eller at vi på anden vis må sige farvel til et menneske vil elsker. Det er én af livets barske realiteter. Følelsen af tab, og medfølgende sorgreaktioner, kan også opstå, hvis du bliver skilt, mister arbejdet, oplever ufrivillig barnløshed, bliver syg, eller når dine børn flytter hjemmefra. Med andre ord: store overgange og forandringer i livet, eller bristede drømme, kan alle føles som store tab, der medfører en sorg.

Sorg er et udtryk for, at du har mistet en relation, måske én du elskede. Du kommer dig ikke over sorg, men du kan lære at leve dit liv med tabet.

Sorgbearbejdelse handler om at hele og genopbygge sig selv, og ofte som et forandret menneske med nye perspektiver på livet.

Det kan være svært at finde fodfæste i dit nye liv. Og du behøver ikke gøre det alene. Få hjælp til at mestre din sorgproces, så du igen kan finde glæde i livet.

Professionel hjælp og et møde med et andet menneske, jeg kunne spejle mig i, blev min løftestang til at håndtere min egen sorg – både da jeg mistede min familie ved en skilsmisse og da min mor døde. Den samme professionelle hjælp kan jeg tilbyde dig. Du vil blive mødt i øjenhøjde med empati og omsorgsfuld rådgivning.

Hvad er sorgterapi?

Sorgterapi er rådgivning, der leveres til mennesker, der har oplevet sorg og tab. Mens folk måske tænker på denne form for rådgivning som specifikt anvendelig for mennesker, der har oplevet døden af en nær person, kan sorgterapi også bruges til at støtte mennesker, der gennemgår store livsovergange, såsom pensionering, tab af et job, skilsmisse osv.

Sorg er kærlighedens pris. Hvad enten du står lige midt i sorgens katastrofe eller har fået den en smule på afstand, er du hjertelig velkommen hos mig.

Sorgterapi handler ikke om at “komme videre” eller “kommer over” sorgen, men om at møde din sorg og lære at leve mere fredfyldt med den. Når vi har oplevet stor sorg, så bliver sorgen det sted, vi lever og definerer vores liv fra. Lader vi sorgen knuge os, kan den fysisk og mentalt sætte sig som et panser mod verden. Åbner vi op og insisterer på personlig udvikling selv i sorgen, kan det skabe en endnu dybere oplevelse af forbindelse, nærvær og kærlighed i vores liv. Ofte har vi brug for støtte og terapi i den proces – uanset om det er umiddelbart efter tabet eller flere år efter, hvor vi pludselig mærker længslen efter at smide panseret og leve fuldt og helt igen.

I sorgterapien taler vi sammen om din relation til den, du har mistet, og om de situationer, hvor savnet særligt fylder. Eksempelvis kan det at, have mistet sin far eller mor som barn eller ung have stor indvirkning på dit voksenliv, hvor sorgen pludselig kommer tilbage med fornyet voldsomhed og måske sætter sig som ensomhed, angst eller depression. Det kan være i forbindelse med, at du selv bliver forælder eller andre store livsbegivenheder.

Jeg tror på, at du kan lære af det svære i livet. Det er ofte i de mørkeste stunder, vi ser lyset klarest og begynder bevægelsen frem mod et liv, der er mere meningsfyldt. Men det kræver selvindsigt, nærvær og mod at skabe de forandringer, du ønsker, og derfor kan det være trygt og kraftfuldt at have en terapeut ved din side for en tid.

Betror du mig den opgave, skaber jeg et trygt og refleksivt rum, hvor du får mulighed for at sætte ord på dine erfaringer med sorgen og møde den med accept og kærlighed. Min erfaring er, at sådanne samtaler kan have en transformerende effekt og forandre sorgen fra kun at være trist og destruktiv til at etablere en ny følelse af forbundenhed med den, du har mistet, med dig selv og i dine relationer. Måske du igen kan genkalde dig kærligheden mellem jer, du får fornyet tro på dig selv, eller du evner igen at elske helhjertet og uden forbehold i dit parforhold.

Mit udgangspunkt er, at samtaleterapi sjældent kan stå alene. Sorg knuger, siger vi, og det gør den helt fysisk. Uanset hvor længe, du har levet med sorgen, skal din krop også støttes i at åbne op for livet igen. Derfor kombinerer jeg samtaleterapi med fokus på kroppen. Sorg kan bl.a. sætte sig som en ”knude” i maven eller i brystet.

Jeg er særligt optaget af og specialiseret i at støtte dig, der har gået længe med sorgen og oplever, at den på godt og ondt har sat dybe spor i dig, som du længes efter at transformere for leve mere fredfyldt med sorgen. Men jeg tilbyder også individuel sorgterapi til dig, der lige har mistet, eller dig som måske står midt i det.

Hvad er sorgfaser?

Jeg har selv mistet, og ved, at man aldrig bliver den samme som før. Sorgen forandrer dig og udvikler dig. Du skal ikke forsøge at blive den gamle version af dig selv, for du er en anden nu. Og det kan være svært for både dig selv og din omgangskreds at forstå og acceptere.

Tidligere talte man om sorgens fem faser, som også blev brugt til at beskrive reaktionen hos mennesker, der havde fået at vide, at de skulle dø af en sygdom:

Måske genkender du dig selv i nogle af disse faser – og måske ikke

For vi sørger ikke ens. De seneste års forskning viser da også, at vi mennesker ikke sørger kronologisk gennem disse (eller andre) faser, at sorg ikke er en lineær, fremadskridende proces. Den er mere tre skridt frem og to tilbage. Pludselig kan vi blive ramt af overvældende sorg lang tid efter, at vores kære er død, midt i madlavningen på en almindelig hverdag, eller ved mærkedage, hvor han mangler. Med andre ord, bærer vi sorgen i os hele livet.

De fleste føler dog, at det er værst i starten, og at sorgen aftager i styrke over år. Eller måske hænger det sådan sammen, at er sorgen lige slem, men at vi vokser som personer med opgaven, og derfor nemmere kan bære den?

Sorgens fem faser:

  1. Benægtelse. Den første reaktion er benægtelse. I denne fase mener den pårørende eller døende, at diagnosen eller beskeden er forkert, og klamrer sig til en falsk, foretrukket virkelighed.
  2. Når personen erkender, at benægtelsen ikke kan fortsætte, kommer vreden. ”Hvorfor mig?” ”Hvis skyld er det?”
  3. I dette stadie vil den sørgende forsøge at ”forhandle” med sig selv, med den de har mistet eller med Gud. ”Jeg vil give alt, for at få ham tilbage igen.” ”Jeg lover aldrig at skælde ud på hende igen.”
  4. I dette stadie kan man blive tavs, indelukket, isolere sig og være overvældet af tristhed og håbløshed.
  5. Accept og ny-orientering. I løbet af det sidste stadie begynder de fleste at acceptere deres tab og orientere sig på ny i livet, som det ser ud nu.

Sorgforløb

Et sorgforløb vil altid tage udgangspunkt i dig, og der hvor du er lige nu. 

Et sorgforløb handler om…

  1. At få indsigt og forståelse for følelser, tanker og reaktioner
  2. At tale om tabet i et fortroligt rum
  3. At forstå sorgprocessen som en naturlig proces
  4. At få redskaber og vejledning til at håndtere og strukturere en ny hverdag
  5. At identificere og mobilisere et støttende netværk
  6. At give rum til at udtrykke tabubelagte følelser som lettelse, skam, skyld og vrede
  7. At blive mødt i øjenhøjde og med forståelse

Generelt kan en psykoterapeut hjælpe dig med at få bearbejdet sorgen, så den fylder mindre i din hverdag, du lære at acceptere tabet og giver dig selv plads til at kunne gælde dig over de gode minder.

Kontakt mig på telefon 20 81 56 59 for spørgsmål, eller hvis du er klar til at booke en tid.

Jeg tilbyder terapi fra min klinik i Hvidovre. Mine klienter kommer lokalt fra Hvidovre og omegn, som Rødovre, Brøndby, Glostrup, Valby og Frederiksberg. Men jeg har også mange klienter fra hele København samt andre steder på Sjælland.

BOOK ONLINE

At tage kontakt til mig kan være første skridt i retning mod positiv forandring og øget livskvalitet. Jeg kan hjælpe jer med afklaring i forhold til jeres liv, og til at være i livet med mere ro, mening og glæde.

Kontakt mig

Info

Psykoterapeut og Parterapeut
Henrik Hansen

Hvidovrevej 137, 1. Sal – Lokale 114
2650 Hvidovre

Der er 2 timers gratis parkering bag ved bygningen.
Husk p-skiven!
Lokalet er tæt på motorvej og s-station.
Bus nr. 140 holder lige ude foran bygningen.

Kontakt

Jeg kan kontaktes alle dage på:

Telefon: 20 81 56 59
Du er velkommen til at lægge en besked eller skrive en sms, hvis ikke jeg svare.

E-mail: parogpsykoterapeut@gmail.com

Cookie- og privatlivspolitik

Cvr: 40704825
Mobilepay: 244366
Lunar Bank – Reg + Kontonr: 6695 – 10019113782